zaterdag 11 augustus 2012

Kaart Washington en Olympia

Kaart Washington: US Government
Washington is een van de vijftig staten van de Verenigde Staten van Noord-Amerika. De staat ligt in de regio West van de Verenigde Staten en telt 6.830.038 inwoners (2011). De hoofdstad is Olympia en de standaardafkorting van de staat is WA.

Washington werd op 11 november 1889 formeel de 42ste staat van de Verenigde Staten. De staat is genoemd naar George Washington, de eerste president van de VS.

De staat grenst in het oosten aan de staat Idaho en in het zuiden aan Oregon. In het noorden grenst Washington aan buurland Canada. In het westen ligt de staat aan de Grote Oceaan.

De baai Puget Sound, waaraan de stad Seattle ligt, komt via de Straat van Juan de Fuca uit op de Grote Oceaan.

Door de staat lopen van noord naar zuid twee gebergteketens. Dit zijn de Pacific Coast Range en de Cascade Range. Het hoogste punt van de staat is met een hoogte van 4.392 meter de top van de vulkaan Mount Rainier.

Langs de kust van de Grote-Oceaan liggen van zuid naar noord de Willapa Hills en de Olympic Mountains. De Mount Olympus heeft een hoogte van 2.415 meter.

De Cascade Range verdeelt de staat in een oostelijk en een westelijk deel. Langs de oostrand van dit plateau loopt een grote breuk, waarop vulkanen zijn ontstaan.

De hoogste toppen zijn de Mount Rainier, met 4.392 meter het hoogste punt van Washington, de Liberty Cap (4.301 meter) en Point Success (4.313 m).

De westhelling van de Cascade Range is sterk bebost. De oosthelling bestaat uit onbeboste radiale ruggen die afdalen naar het Columbia Basin.

Het oostelijk deel van Washington wordt ingenomen door het stroomgebied van de rivier de Columbia. Dit is het Columbia Basin.

In het noorden ligt het onbeboste Okanogan-gebergte, in het zuidoosten liggen de beboste Blue Mountains met toppen tot een hoogte van bijna 2.000 meter.

In het zuiden van Washington ligt de actieve vulkaan Mount Saint Helens.

Meren en rivieren
De belangrijkste rivier van Washington is de Columbia River, die in Canada ontspringt. Omdat de zijrivieren zich diep ingesneden hebben in het lavaplateau, zijn op vele plaatsen canyons ontstaan.

In de rivier de Columbia komen twee andere grote rivieren uit. Dit zijn de Spokane en de Snake.

Grote meren in de staat zijn onder meer Lake Chelan en de stuwmeren achter dammen in de Columbia River, zoals Franklin D. Roosevelt Lake, bij de Grand Coulee Dam, en Banks Lake, bij de Dry Falls Dam.

Klimaat en vakantie
Washington kent in het westen een gematigd zeeklimaat, De meeste neerslag valt hier in de winter.

Het oostelijk deel van de staat kent een continentaal steppeklimaat.

Belangrijke toeristische trekpleisters in Washington zijn de nationale natuurparken Olympic National Park, North Cascades National Park en het Mount Reinier National Park.

Daarnaast zijn er historische attracties zoals Whitman Mission National Historic Site bij Walla Walla, Fort Vancouver National Historic Site, San Juan Island National Historical Park en het Makah Cultural and Research Center.

Steden Washington
Naast de hoofdstad Olympia zijn een aantal steden in de staat Washington: Seattle, Spokane, Tacoma, Vancouver, Bellevue, Everett.

Spokane Valley, Federal Way, Kent, Yakima, Renton, Bellingham, Auburn, Kennewick, Lakewood.

Kaart Washington topografie: US Geological Survey